Αυτή η ενότητα έχει ως στόχο να προσφέρει μια εις βάθος κατανόηση της έννοιας της οικοθεραπείας, των οφελών της και των ποικίλων εφαρμογών της.

Στόχος αυτής της ενότητας είναι να εφοδιάσει τους επαγγελματίες στον τομέα των εξαρτήσεων με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να ενσωματώσουν την οικοθεραπεία στα σχέδια θεραπείας που εφαρμόζουν σε άτομα με Διαταραχές Χρήσης Ουσιών (ΔΧΟ).

Γενικά, όταν σχεδιάζετε δραστηριότητες, είτε πρόκειται για εσωτερικές είτε για εξωτερικές, ο παράγοντας των κινήτρων των συμμετέχοντων ατόμων είναι θεμελιώδης· για να αποκτήσουν ροή, νέες δεξιότητες, να αντλήσουν ευχαρίστηση κ.λπ., τα συμμετέχοντα άτομα πρέπει να βρουν ένα νόημα στη δραστηριότητα, προκειμένου να ενεργοποιηθούν πλήρως και να συμμετάσχουν. Ένας τρόπος παρακίνησης των συμμετέχοντων ατόμων είναι να τους ρωτήσετε για τα ενδιαφέροντά τους, την ιστορία της ζωής τους και τους στόχους τους και να συνδέσετε μερικά από αυτά τα στοιχεία με μια δραστηριότητα.

Η εργασία με άτομα με Διαταραχές Χρήσης Ουσιών (ΔΧΟ) δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Λόγω των χαρακτηριστικών των πασχόντων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, οι επαγγελματίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ποικίλους παράγοντες και ζητήματα, όταν συνεργάζονται μαζί τους. Οι παράγοντες αυτοί θα πρέπει να λαμβάνονται επίσης υπόψη όταν εξετάζεται το ενδεχόμενο οποιασδήποτε θεραπείας και ιδίως της οικοθεραπείας.

Στην ενότητα που ακολουθεί, θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με ορισμένα ζητήματα που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη, όταν προσπαθείτε να προετοιμάσετε και να υλοποιήσετε δραστηριότητες οικοθεραπείας με άτομα που πάσχουν από ΔΧΟ.


Σε αυτή την ενότητα παρουσιάζουμε 10 πρακτικές δραστηριότητες οικοθεραπείας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από επαγγελματίες (π.χ. συμβούλους, κοινωνικούς λειτουργούς, θεραπευτές κ.λπ.) στην εργασία τους με άτομα με διαταραχές χρήσης ουσιών (ΔΧΟ), καθώς και σε δραστηριότητες πρόληψης της εξάρτησης.